Skip to main content

Naam

Woudstra; D. Woudstra en Zn. IJlst, fabrikant van zuivelwerktuigen
Woudstra; D. Woudstra en Zn. IJlst, fabrikant van zuivelwerktuigen

Fabrikant D. Woudstra & Zn. te IJlst

Werktuigen

De geschiedenis van Fa. Woudstra te IJlst weerspiegelt de grote veranderingen die zich in de twintigste eeuw in de Friese landbouw voltrokken. Het familiebedrijf Woudstra startte in 1908 als een stoomkuiperij en ontwikkelde zich tot een gerenommeerde specialist van houten werktuigen voor de zuivelindustrie. Het bedrijf vervaardigde zowel kleine kaasvormen in verschillende uitvoeringen voor de productie van onder andere Edammer en Goudse kazen als karntonnen en enorme houten vaten met een doorsnede van vele meters.

De stalen hoepels waarmee de vaten bij elkaar werden gehouden, werden in eigen bedrijf gemaakt. Woudstra beschikte over een van de weinige stomp-lasmachines van Europa, waarmee de stalen banden tegen elkaar aan werden gelast.

Tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 kwam de productie van zuivelvaten nagenoeg stil te liggen. De import van teakhout uit Indonesië viel namelijk nagenoeg stil. Die import kwam na de oorlog niet echt weer op gang. Daarnaast speelden kunststof en roestvrij staal een steeds belangrijker rol in de zuivelindustrie.

Als gevolg hiervan richtte de houttak van Woudstra de focus meer en meer op de productie van kozijnen, spinnewielen, kerkbanken en winkelbetimmeringen, terwijl in 1959 uit de productie van de ijzeren en roestvrijstalen banden een afdeling jachtbouw ontstond. Rond 1965 begon Woudstra met de bouw van de Bestevaer, een motorboot die veel bekendheid verwierf.

U kunt meehelpen deze site vollediger te maken of te verbeteren door een reactie via de mail in te sturen.
Vermeld s.v.p. duidelijk om welke fabrikant of welk bedrijf het gaat.