Naam

Wifo; Machinefabriek Anema B.V., Ferwert.
Wifo; Machinefabriek Anema B.V., Ferwert.

Machinefabriek WIFO Anema te Ferwert.

Oprichter/Opvolger(s)

In 1961 opgericht als smederij door Wijtze Anema (* 1912 als boerenzoon te Ferwerd, overleden in maart 1979).

Hebebeintummerweg 27, WIFO-Anema BV

In 1962 komt de oudste zoon Fokke Anema (* 1944) bij in het bedrijf. Hun doel is 'het ontwikkelen en produceren van landbouwmachines'. Dochter Geertje bedacht de naam WIFO (Wi(jtze) en Fo(kke) en zijn vrouw Lutske Anema-van der Ley introduceerde de slogan 'WIFO-merk, ijzersterk'.

In 1968 werd een nevenvestiging in Canada in de plaats Paris (Ontario) gevestigd onder de noemer WIFO Equipment Ltd.

In 1972 kwam zoon Gerlof bij in het bedrijf

In 1974 werd in Cresent City (Florida) grond gekocht en werd er een huis en een loods opgebouwd om vandaar uit de WIFO producten te verkopen.

Op 5 maart 1979 verongelukt Wijtze Anema op 66-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk in Florida. Fokke wordt directeur in Ferwerd en Gerlof gaat zich bezich houden met nieuwe machines en de vestiging in Canada. In 1980 wordt daar o.a. een rondebalen pers ontwikkeld.

De huidige Directeur-eigenaar is Wytze Fokke Anema (*1977).

Periode van bestaan

1962 - heden (oant no ta).

Werktuigen

In de jaren veertig ontwikkelde Anema in samenwerking met een boer in Stiens een aardappelrooimachine die hij op eigen kosten bij Prins in Dokkum liet maken. Het blijkt geen succes te worden.

Anema is o.a. vertegenwoordiger geweest voor een combinatie van machinefabrieken o.a. voor Miedema Winsum. Hij verkent daarbij wereldwijd nieuwe markten voor de afzet van landbouwwerktuigen.

Ook was hij verkoper van luidinstallaties en slootreinigmachines voor het bedrijf van J. J. Vellema te Blije (zie Vellema Blije)..

In 1960 werd al een eerste werkstuk voor eigen gebruik gemaakt, namelijk een grondaangedreven roterende eg.

Wifo maakt een scala aan werktuigen zoals slootreinigers, kuilgrijpers op voorlader van trekkers, roterende eggen, kluitenbrekers, cultivatoren, achterladers, frezen, verkruimelaars, aanbouwwerktuigen. enz.

In 1964 komt WIFO met een revolutionaire vinding: Een achterlader die op eenvoudige wijze in de 3-punts hefinrichting van de trekker kan worden gekoppeld. Later worden combinaties bedacht zoals een zwenklader, slootreiniger, afschuifvorken, schuifborden en schepbakken. In totaal zijn er ca. 10.000 achterladers gemaakt.

Het huidige succesproduct is de zogeheten kistenkantelaar voor heftructs en hefmesten aan trekkers.

Anema was onderdeel van United Agricultural Machinery Factories een samenwerkingsverband van fabrikanten van landbouwwerktuigen. Er zijn 5 Friese fabrikanten bij betrokken, te weten Anema (Wifo) Ferwerd, Eureka (van der Woude) Drachten, Hermes (S. de Vries) Leeuwarden, Miedema Winsum en Schukken Bolsward en loonwerker J. Hoving uit Haulerwijk. De andere fabrikanten waren Ter Borg & Mensinga uit Appingedam, Lockwood uit Nieuw Amsterdam en Zijlstra & Bolhuis uit Veendam - Coevorden (De periode van samenwerken is ons niet bekend, moet vóór 1981 geweest zijn).

 

U kunt meehelpen deze site vollediger te maken of te verbeteren door een reactie via de mail in te sturen.
Vermeld s.v.p. duidelijk om welke fabrikant of welk bedrijf het gaat.

© Friese Landbouwwerktuigen Fabrikanten | Alle rechten voorbehouden | Website door IT-wurk