Naam

Machinehandel Th. Poiesz, Sneek.
Machinehandel Th. Poiesz, Sneek.

Machinehandel Th. Poiesz te Sneek.

Oprichter/Opvolger(s)

Het eerste pand van 'Machinehandel Th. Poiesz' in Sneek was gelegen aan de Noordersingen (zie de afbeelding ), thans Westersingel genoemd. Theo Poiesz begon hier in 1923 zijn eigen bedrijf, nadat hij werkzaam geweest was als magazijnbeheerder, op de administratie en als verkoper bij 'Het Landbouwhuis' (nu het bedrijf Landustrie).

Machinehandel Th. Poiesz  -  N.V. Werktuigenbureau der Friesche Maatschappij van Landbouw -  Werktuigenbureau voor de landbouw -  B.V. Agrarische mechanisatie -  Poiesz B.V. Internationaal -  Nedap - Poiesz B.V.

 

Toen Theo Poeisz in 1923 in Sneek begon met de machinehandel verkocht hij maaimachines met vier messen voor 75 gulden. en zelfbinders voor 175 gulden. Beide van het Russische merk 'Rasarex'.

In 1929 verhuisde het bedrijf naar de Oude Koemarkt en in de crisisjaren zocht hij contact met de Friese Maatschappij van Landbouw en veranderde de naam in 'N.V. Werktuigenbureau der Friesche Mijaatschappij Van Landbouw'.

Al vrij snel trok de Friese Maatschappij zich terug en veranderde de naam in 'Werktuigenbureau voor de Landbouw'. In 1936 wordt het werkgebied uitgebreid tot geheel Nederland en wordt er een groot magazijn in Rotterdam geopend. Deze vestiging is in 1940 door bombardementen geheel verloren gegaan.

Pieter Roodbergen, beter bekend als 'Lytse Pieter', smidszoon uit Grouw, was in Sneek de technische rechterhand van Theo Poiesz. In 1941 overleed Theo en werd opgevolgd door zijn neef Gerard Poiesz (alias 'Good Night') die daarvoor reeds verkoper van het bedrijf was in de kop van Noord Holland. Het bedrijf was in de tijd verkoper van 'Macford' melkmachines die later onder het merk Westfalia verkocht werden.

In de jaren zestig van de vorige eeuw is het bedrijf verhuisd naar Oosterwolde.

Periode van bestaan

1923 - 1929.

U kunt meehelpen deze site vollediger te maken of te verbeteren door een reactie via de mail in te sturen.
Vermeld s.v.p. duidelijk om welke fabrikant of welk bedrijf het gaat.

© Friese Landbouwwerktuigen Fabrikanten | Alle rechten voorbehouden | Website door IT-wurk