Kuperus; Fa. A. Kuperus te Sneek.

Fabriek/Bedrijf

F. A. Kuperus te Sneek.

Kuperus; Fa. A. Kuperus te Sneek.

Sneek.

Oprichters

Andries Nannes Kuperus opgericht in 1898.

1929 Jelle Andries en Nanne Andries Kuperus nemen het bedrijf over.

Periode van bestaan

1898 - 1970.

Samenvattende Informatie

Fa. A. Kuperus.Sneek.

Andries Nannes Kuperus, geboren te Marssum op 8 augustus 1875, ging op jonge leeftijd als 10 jarige vrijdags al naar de markt in Leeuwarden met zijn handel : konijnen- en mollenvellen. Later in de jaren 1895 – 1897 diende hij bij de Koninklijke Marine.

In 1898 begint hij een fabriekje in wagensmeer te Wolvega. In 1899 wordt zijn fabriek door een brand verwoest, de verzekering dekt de schade. Het zelfde jaar trouwt hij te Sneek met Neeltje Jelkes Kreger van Franeker. Ze beginnen daar aan de Suupmarkt 21 een handel in gedistilleerd en.... Margarine !

In 1904 verkoopt hij het pand aan de Suupmarkt aan de groothandel in dranken Fa. Groenhout en gaat weer als fabrikant / handelaar verder in oliën en vetten / wagensmeer. Waarschijnlijk huurt hij zijn verkochte pand nog enkele jaren , want in 1909 koopt hij het pand Kleinzand 4-6 van de veevoeder en graan handelaar Jelle Berends Nijhout en breid hier zijn bedrijf verder uit.

Hij laat het voorwerk van zijn producten uitvoeren door de Kingma's van de oliemolen ,,Het Zwarte Paard'' aan de Oudvaart te Sneek. Zijn LOGO wordt ook een Zwart Paard maar dan als een Locomotief uitgebeeld. In die tijd wordt ook een zalf tegen ,,zere uiers'' op de markt gebracht (uier vaseline).

In 1917 wordt het oude pand, met nog een zeer oude klokgevel, afgebroken en vervangen voor in die tijd modern fabriekspand met boven woning. Het is in 1929 als de zonen Jelle Andries en Nanne Andries , na het overlijden van hun vader Andries Nannes, de zaak verder doorzetten. In 1969 / '70 valt het doek voor dit bedrijf door de enorme concurrentie van de ,,groten'' zoals Shell en B.P. en wordt het pand verkocht aan aannemersbedrijf Andringa.

Het LOGO van de locomotief met daarin de letters A. en K, van Andries Kuperus wordt opgekocht door het olie en vettenbedrijf van Kroon uit Almelo, die de letters A en K nu zien als Almelo/Kroon.

Beschikbaar informatiemateriaal

  • Fotomateriaal: Ja
  • Foldermateriaal: Nee
  • Wat we nog zoeken: Teksten, Fotomateriaal, Foldermateriaal, Publicaties / Artikelen, Film- of Videomateriaal, Diversen ( reclame-artikelen, gadgets)

Auteur dit artikel

H.B. en G. H.

Aangepast op:

woensdag, 31 december 2014