Naam

Blaauw; Mechanisatiebedrijven De Blaauw, Bakhuizen / Sneek / Hemelum.
Blaauw; Mechanisatiebedrijven De Blaauw, Bakhuizen / Sneek / Hemelum.

Mechanisatiebedrijven De Blaauw te Bakhuizen, Sneek, Hemelum en Heerenveen.

Oprichter/Opvolger(s)

Sible de Blaauw begon het bedrijf als landbouwsmederij te Bakhuizen o.a. met het beslaan van paarden.

In het begin van de jaren vijftig zijn de zonen Tjerk (* 1919 of 1920?) en Bertus de Blaauw begonnen om (Allgaier en Güldner) trekkers te verkopen vanuit een nieuw pand in Bakhuizen.

Bertus is later naar Nieuw Zeeland geëmigreerd.

In 1961 heeft Tjerk de Blaauw en bestaand bedrijfspand aan de Oude Koemarkt te Sneek gekocht.

In 1968 is een nieuw pand gebouwd op het industrieterrein Houkesloot te Sneek (geopend door Sible de Blaauw Sr.) In 1969 is het dealerschap van Ford ( later Ford-New Holland, en weer later New Holland) verkregen. 

In 1976 werd 'Silobouw Friesland' opgericht met als directeur Ynte Kuipers. In 1981 is dit bedrijf omgezet in de werkmaatschappij Mechanisatiebedrijven de Blaauw B.V. met als directie Ynte Kuipers en Johannes de Blaauw. In 2005 is Ynte Kuipers met vroegpensioen gegaan.

In 1977 werd het bedrijf van subdealer Eelke ten Hoorn te Oosterwolde overgenomen. In 2005 is dit filiaal verkocht aan Henk en Wiebe Duin.

In 1986 is het pand van de Agrische Unie Vulkaan in Heerenveen overgenomen (dealerschap van mini- en compactgravers van het merk Hitachi).

In 1990 werd in samenwerking met nog twee Westfalia melkmachine-dealers het gespecialiseerde bedrijf 'Melkmachine Centrum Friesland' M.C.F. opgericht,met als vestigingsplaats Joure. Na nog enkele overnames is het 'Melkmachine Centrum Noord' (M.C.N.) geworden, waarvan De Blaauw B.V. voor een derde eigenaar is.

In 2002 is het administratieve centrum in het oude bedrijf te Bakhuizen gesloten en is een nieuw bedrijfspand op 4 juli 2002 geopend door de 83 jarige Tjerk de Blaauw.

Periode van bestaan

ca. 1950 - heden (oan't no ta).

Werktuigen

Maakte o.a.:

- kunstmeststrooiers op een achteras van een auto.

- Margriet hooi-opduwers.

- verbeteringen aan hooi- en grasopladers in samenwerking met loonwerker Eiersma uit Bakhuizen.

 Het jubileumboekje 'Mechanisatiebedrijven De Blaauw, dé kleur van uw keuze' gaat met name over het verkoopprogramma van trekkers en werktuigen en er kan niet uit worden opgemaakt dat men bij De Blaauw zelf werktuigen gemaakt heeft.

U kunt meehelpen deze site vollediger te maken of te verbeteren door een reactie via de mail in te sturen.
Vermeld s.v.p. duidelijk om welke fabrikant of welk bedrijf het gaat.

© Friese Landbouwwerktuigen Fabrikanten | Alle rechten voorbehouden | Website door IT-wurk