Naam

Venema; GeVe; Gerrit Venema, Beetgum.
Venema; GeVe; Gerrit Venema, Beetgum.

Smederij G. Venema te Beetgum.

Oprichter/Opvolger(s)

Electrische Smederij Gerrit Venema te Beetgum. het bedrijf is in 1929 overgenomen van de weduwe Bijlsma te Beetgum.

Fabrikant van o.a. 1- en 2- rijige GE-VE aardappellichters (1934).

Adverteert in 1938 in het Fries Landbouwblad met aardappellichters.

Een reactie van G.Venema.
Mijn pake is in 1929 begonnen met de smederij G Venema en heeft honderden aardappellichters gemaakt onder de naam GE-VE en ook andere aanbouwwerktuigen voor aan de trekker oa weidesleep en wiedgarnituur speciaal voor de Ford Dearborn.

Periode van bestaan

1929 -

Werktuigen

De advertenties zijn beschikbaar gesteld door de heer Gerrit Venema uit Sint Jacobiparochie. Hartelijk dank daarvoor.

Uit het rekeningboek van juni tot en met september 1937 blijkt dat Venema grote aantallen 1-paards en 2-paards aardappel-lichters maakt voor resp. de prijs van ƒ 23,50 en ƒ 32,-- exclusief 4% omzetbelasting. De 1-paards lichter heeft één mes en 2-paard twee en is dus geschikt om twee ruggen met aardappelen te lichten. De omzetbelasting wordt aan het Rijk overgedragen middels het kopen en plakken van zegels in een groot aantal verschillende waarden (Bij Venema variërend van 2 cent tot en met 10 gulden). Opmerkelijk is dat de zegels geplakt zijn op de doorslag in het rekeningboek en dus niet op de originele rekening van de klant. Mogelijk dat dat te maken heeft dat de rekeningen per bank of giro betaald worden (???).

De lichters worden voornamelijk gemaakt voor en verzonden naar akkerbouwers en smeden in Friesland, Groningen, de Wieringermeerpolder, Noord Holland en Zeeland, maar alle rekeningen worden verzonden naar N.V. Het werktuigenbureau
te Sneek en een enkele naar N.V. Werktuigenbureau Rotterdam of Groningen. In deze periode van 4 maanden zijn er 23 1-paards en 34 2-paards lichter verkocht.

Een enkele keer staat er een aantekening op de rekening zoals op 24 juli: M. Hierbij deel ik U mee dat er door mij lichters gefabriceerd worden voor rijafstanden van 60 cM – 65 'a 67 cM en 70 cM wat natuurlijk een zeldzaamheid geval is. Hier in Friesland is het tenminste een enkeling die ze op 70 cM verbouwt.

Of op 25 september: Voor de heer P. Keuning, smid te Tzummarum is een 1-paards lichter gemaakt voor 80 cM rijafstand met een meerprijs f. 1,50. De heer Keuning heeft in deze periode 4 lichters afgenomen met een provisie van ƒ 4,-- per stuk.

In het 2e en 3e kwartaal van 1941 verkoopt Venema 24 1-paards lichters voor de prijs van ƒ 46,00 per stuk en 19 2-paards lichters voor de prijs van ƒ 55,00 per stuk Dan wordt er geen omzetbelasting in rekening gebracht. Ook deze lichter worden in rekening gebracht bij NV Werktuigenbureau.

U kunt meehelpen deze site vollediger te maken of te verbeteren door een reactie via de mail in te sturen.
Vermeld s.v.p. duidelijk om welke fabrikant of welk bedrijf het gaat.

© Friese Landbouwwerktuigen Fabrikanten | Alle rechten voorbehouden | Website door IT-wurk